mandag 11. desember 2017

I tidligere tider var jula årets farligste tid!
Også spesielle dager i adventstiden var skumle.
Spesielt natten mellom 12. og 13. desember - Lussi Langnatt!


Lussi var en vette med demoniske trekk og hadde et like demonisk farlig temperament.
Og kanskje er det lett å tenke at en slik skikkelse befinner seg her, når det er dette spesielle, mystiske lyset i skogen en vinterkveld.
Ifølge flere sagn hadde Lussi vært Adams første kone, og var stammor til alle de underjordiske.


Og det kunne nok skape frykt allerede kvelden før, når sola gikk ned, og himmelen ble forvandlet til det ugjenkjennelige.
De visste det ville bli farlig å bevege seg utendørs denne natta, ettersom Lussiferda var ute. Dette var et skrekkinnjagende følge, som red gjennom lufta på ildsprutende hester. Underveis rev de med seg mennesker, dyr og gjenstander.


Og kanskje så neste morgen slik ut - fra det fargesprakende til det fargeløse. Var det kanskje Lussi som hadde tryllet?

Lussi Langnatt var også starten på den egentlige juleperioden, og Lussi opptrådte som en slags inspektør.                              Hun smakte på brygg og fulgte med i matlagingen, og ingen måtte bryte regler når det gjaldt hva som skulle gjøres, og når det skulle gjøres. 
Og "storjulaften" skulle ikke brukes til juleforberedelser. Derfor måtte vasking, baking og matlaging være gjort på forhånd. Hvis ikke kunne det gå riktig galt.

Og nåde den som overhørte henne, da kunne hun rive i stykker den øverste delen av pipa på huset.
Dette var også natta da dyrene i fjøset kunne snakke sammen, gjerne for å klage sin nød til hverandre.

Samtidig som Lussi og følget hennes herjet omkring, begynte også de døde å fare. Mange av dem oppsøkte sine gamle boliger. Noen ganger tok de makten fra dem som bodde der, så folk måtte rømme fra husene sine. Dette høres for meg nesten ut som Halloween. Selv ikke kirken var trygg!                Tomme kirkebygg burde generelt ikke besøkes nattestid. Redselen for det var sterk og utbredt. Den ble kalt for "kyrkjefælska", og kunne føre til at ingen ville være kirketjener i bygda. Rett og slett fordi det var skremmende å skulle gå inn i kirken alene om natta for å legge i ovnen.

I våre dager forbinder de fleste denne natten med St. Lucia, og navnet Lussi kan nok forvirre.
Men i norsk tradisjon finnes det ikke spor etter en middelaldersk St. Lucia-feiring, slik som i Sverige.

Jeg har hentet mye informasjon om dette fra tekst skrevet av Kjetil Johansen, publisert i bladet Pensjonisten i 2015. Håper du ikke er blitt for skremt! Hilsen Tove.


8 kommentarer:

  1. Uff, ja det er litt av en historie. Jeg tenker nok heller Lucia som de gjør i Sverige. En som bringer lys i mørket. I dag har jeg sett Luciakonsert fra en kirke på svensk tv og det var så vakkert. Stua vår hadde masse stearinlys, og med varm kaffe og varme rundstykker ble det en fin begynnelse på dagen. Kos deg videre i advent!

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig, det kan ikke ha vært enkelt å tro på slikt, for det gjorde de jo i gamle dager. Da er det bedre med Lucia og lysfest!
      Jeg har det litt travelt, holdt bl.a. kurs i Horten i går, så jeg er litt etter med din fortelling. Men den skal leses i helga. Skal på julekonsert i kveld, og det blir hyggelig.
      Fine adventsdager ønskes deg av Tove

      Slett
  2. Et inspirerende og flott innlegg. Dette viste jeg ikke!
    Ha en ellers fin førjulstid.
    Jeg måtte begynne planleggingen av jula med å rydde fryseskapet for bær i går, det var ikke plass til noen ting der mer. Det ble mange flasker herlig kirsebærsaft!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette var også ukjent for meg. Glad for at jeg også kan lære deg noe!
      Slik er det bare med skap og frysere, vi legger inn, og plutselig er det fullt. Den saften passer godt til riskrem til jul!
      Fine dager ønskes av Tove

      Slett
  3. Hva for flott historie. Vi har ikke Luciafest her.
    Naturlig jeg kjenner fra Sverige, og jeg lese hvert år i blogglandia fra den vakre Lussekatt og glemt å bake det punktvis hvert år. Har du noen gang Lussekatt bakt Tove?
    Fine adventsdager. Kos deg. Hilsen fra Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke selv bakt Lussekatter, men jeg hadde kurs på onsdag, og der hadde vertinnen bakt deilige Lussekatter. Det duftet deilig i hele huset, og smakte nydelig.
      Fine adventsdager ønskes også deg, Viola.

      Slett
  4. Heisann, artig å lese, noe liknende har ligget på vent fra i fjor hos meg, nå overført til 2018 på utkast, lenker ditt innlegg til det, så får vi ny sjanse til å lese om Lussi på nytt om et år ;:OD)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så supert! Da ser jeg frem til førjul neste år. Det går fort!!!
      Hilsen fra Tove

      Slett