søndag 29. juli 2012


Sunne, naturlige fargestoffer i frukt og bær

Nå er det bare å komme seg ut i hagen og i skogen og plukke sunne, deilige bær i flere farger!

I dag har jeg plukket 14 liter hagebringebær og to liter villbringebær.

I forrige uke var jeg også ute og plukket villbringebær, og kom over en busk med gule bringebær.
Det er det ikke ofte vi ser. Lekre var de - store og fine - og riktig gode på smak.


Egentlig er det litt  merkelig å se bringebær i denne fargen, synes du ikke?



Det er på en måte riktigere at bringebær er røde!

Bringebærene tilhører rosefamilien. Det forklarer hvorfor de vokser på stikkende, småtornede busker.
Men når vi vet at bringebærene er blant de ypperste antioksydantrike matvarene, får vi finne oss i å bli stukket litt.
De inneholder den samme kreftbekjempende ellagsyren som er i jordbær, men de har 50 % mer av den! Bringebær inneholder også store mengder C-vitamin og folat. Ref. boken Fargedietten.

I mesteparten av august vil jeg være forhindret fra å skrive innlegg på bloggen.
Da må du lese gamle innlegg, eller du må lese boken min, Fargene forteller.

Men som en trøst byr jeg på en skål med nyplukkede, deilige bringebær.


Vel bekomme - og fortsatt god og fargesprakende sommer! Tove

lørdag 28. juli 2012

Mer om fargepigmenter

Går du lenger ned i bloggen for juli, finner du to innlegg om fargepigmenter. Dette er et så spennende tema, at jeg ikke kan la det ligge. Her er det mye mer å fortelle.
Jeg skrev der om planter som kunne gi blå farge. Men man kunne også få blått på andre måter, nemlig fra mineralriket! Kobolt er et metallisk grunnstoff i familien jernmetallene, og kobolt kunne stå i mot både sol, vind, vær og tidens tann!  Kobolt var spesielt egnet til å farge glass og keramikk.


Det var ikke enkelt å utvinne kobolt, da kobolt nesten alltid opptrådde  i forbindelse med andre metaller. Det var faktisk et biprodukt av av kobber-, bly- eller nikkelproduksjon.
Vi finner kobolt både i glass og smykker så langt tilbake som 4000 år, og vi finner kobolt brukt i gamle kulturer i mange ulike land, både Iran, Egypt og Kina.

Derfor er det ekstra spennende å fortelle at vi fant kobolt på Modum, ikke langt fra Drammen. I 1776 ble Det Kongelige Modumske Blaafarveværk opprettet. Og Modum eksporterte koboltfarge til mange land, også så langt unna som  til Japan og Kina. Etterhvert ble koboltfarget porselen et statussymbol.


Jeg har vært i Egypt flere ganger, og det flotteste hotellet vi har bodd på er vel Grand Rotana, Sharks Bay. Der sto disse flotte krukkene.

Tenk dere hvor viktig farger er, når Norges største arbeidsplass på begynnelsen av 1800-tallet ble Blaafarveværket. 40 gruver ble det etterhvert, og der arbeidet hele 2000 mennesker! På det meste sto produksjonen her for 80 % av verdensmarkedet!

Kan noe annet tema være mer interessant enn farger?! Tove.

mandag 23. juli 2012

OL maskotenes farger



Nå er det bare fire dager til OL starter i London.
Jeg skal ikke her skrive om idrett, men om Londons OL maskoter og farger.

Hvis du går inn på deres nettsider vil du også finne en masse om deres OL maskoter.
Og det er poenget - maskotene er i så mange farger og variasjoner at jeg mener personligheten blir helt borte. Etter min mening er også personligheten i utgangspunktet svært liten.
Hva synes du? Her er et lite utvalg:










Farger er et av de aller viktigste kjennetegn i design, og når det gjelder en maskot, må den være lett gjenkjennelig.
Men her varierer fargene sterkt, og den grønne ser kanskje mer ut som et lite monster?



Og her tenker vi vel mer på astronauter enn på OL-maskoter?








Kanskje blir det feil å kritisere det andre land har valgt. Vi har ulike kulturer og preferanser i ulike land.
Men jeg mener at dersom det skal lanseres en maskot, må den/de være lett gjenkjennelige.
Disse to var våre maskoter under ski VM i Oslo i 2011.
De ble så godt likt av alle, at bodene på Karl Johan raskt ble utsolgt for dukkene. Jeg måtte selv bestille to på VM kontoret til barnebarn, som fremdeles elsker dem. Dette bildet tok jeg selv på Karl Johan, så vi ser dessverre bare Fnugg forfra. Er hun ikke søt?! Ull står med ryggen til. 



Les forøvrig hva jeg skrev i mitt innlegg i mars 2011 om fargene i designprogrammet for VM i 2011. Der tror jeg også at jeg nevner noe om fargene i designprogrammet til Lillehammer-OL i 1994. Tove

onsdag 18. juli 2012

Naturen har så mye å by på!

I forrige uke var mitt yngste barnebarn og jeg på hytta i Gudbrandsdalen. Ikke langt unna er to setre som driver med geiter, og dem ville Kine se.


Det var 157 geiter med smått og stort, og vi ble etter hvert gode venner med dem.
Det er gøy at de har ulike farger og mønstre.
Her holder de på å spise opp Kines regnjakke!











En artig liten killing i sort og hvitt, og en trio i brunt, grått og hvitt.


Denne beige kosegeita ble Kines yndling!



Men det var to andre som valgte oss. For da vi skulle gå fra flokken, ville alle følge med oss. Vi klarte imidlertid å få snudd dem, slik at de gikk tilbake.
Men disse to var det ikke mulig å snu. De gikk på tur med oss i to timer, som to lydige hunder, før vi måtte gå tilbake og levere dem på setra. Ikke tvil om at eieren var glad for at vi fulgte dem trygt hjem.
En artig opplevelse både for bestemor og barnebarn! Tove.



mandag 16. juli 2012

Nok en dansk dame viste sitt vakre naturfargede garn på Vikingmarkedet. (Se forrige innlegg.)


Jeg lovet å fortelle litt mer om hva de benyttet som fargestoffer før de kjemiske fargestoffene ble funnet opp.
Sist skrev jeg om hvordan de fremstilte de røde og blå fargepigmentene
                                                        
Hvordan fremstilte de grønt?
Grønne farger fikk de fra reinfann, blåknapp og hundekjeks.
Et bestemt fargestoff som ble kalt Scheeles grønt, ble mot slutten av 1700-tallet og på begynnelsen av 1800-tallet mye brukt til å fargesette tapeter og stoffer. Fargen inneholdt arsenikk, men ingen anså det for å være farlig hvis rommene var tørre. I fuktige rom, derimot, kunne Scheeles grønt mugne og derved frigjøre arsenikk i form av damp som folk pustet inn.

Gult kunne utvinnes fra barken på fargeeik, svartor, epletre, trollhegg og fra planten gurkemeie.

Kanskje har dere hørt om  Antonio Stradivari og de fantastiske Stradivarius strykeinstrumentene han laget? De ble regnet som noen av verdens beste på grunn av sin usedvanlig vakre klang.
Men ikke bare det. Også den varme brun-oransje fargen er spesiell. Det har blitt sagt at ingen har klart å finne ut hvilke fargestoffer Stradivari benyttet for å få frem denne fantastiske gløden.

Foto hentet fra min bok Fargene forteller.

For noen år siden var jeg på Kanari-øyene, hvor jeg blant annet besøkte en spesiell hage med mange sjeldne planter og trær. Der fikk jeg et tips om at Stradivari kanskje hentet fargestoffet han brukte fra Drageblodtreet. Jeg vet ikke, men det ville vært spennende hvis noen visste mer om dette.

Du kan lese mer om fargestoffer i Fargene forteller. Der viser jeg også til en bok som heter Colour av Victoria Finley. Hun har reist jorden rundt for å finne opphavet til de ulike fargepigmentene. En både morsom og spennende bok! Tove







lørdag 7. juli 2012

Nordisk Vikingmarked i Borreparken, Vestfold

Denne helgen kan du oppleve lyden, luktene, fargene og inntrykkene fra vikingtiden, når mellom 600 og 700 vikingentusiaster fra hele verden samles for å feire en av de mest spennende epokene i Nordens historie.



Markedsområdet ligger idyllisk til i løvskogen mellom gravhaugene fra jernalderen, og sjøen. Dette danner en historisk og naturlig ramme for vikingmarkedet. I løpet av uken før markedshelgen er det bygget opp en godt organisert kaupang med mer enn 150 vikingtelt og over 600 vikinger. Her vil du  kunne oppleve håndverkere, smeder, barske krigere, gjøglere og musikere.


Klær, telt og utstyr er så autentiske det er mulig, og deltagerne i kaupangen viser i løpet av markedsdagene håndverk for publikum. Håndverkerne bruker samme materialer, redskap og verktøy som de brukte i vikingtid. Vikingene som bor i lin- eller ulltelt, lager maten sin over bålene, utøver sitt håndverk og selger sine varer. De snakker med publikum, leker med barna og lager mat. De ser på gjøglerne, lytter til musikk, konkurrerer i vikingidretter og lar publikum få et innblikk i hvordan et marked kan ha foregått i vikingtiden. Det blir også en rekke aktiviteter publikum kan delta i.


Jeg slo av en prat med denne danske damen da vi tittet innom i går. Selvsagt ble jeg tiltrukket av garnet i vakre farger, og jeg ville vite hvilke plantefarger som var brukt.
Dessverre hadde jeg ikke med meg noe å skrive på, derfor kan jeg ikke gi dere detaljene, men de fleste fargene kom fra røttene på ulike tresorter, hvis jeg forsto henne rett. Men også fra kongler.
Den røde fargen kom fra en plante, men jeg kjente ikke det danske navnet, og hun visste ikke hva planten het på norsk.

I boken Fargene forteller skriver jeg litt om fargepigmenter .
Frem til rundt 1860, da fargestoffer begynte å fremstilles kjemisk, var det til naturen menneskene måtte gå for å finne fargestoffer. Og ettersom vi til alle tider har elsket farger og også har vært avhengige av å benytte fargekoder, var det ikke grenser for oppfinnsomhet.
Både dyr, innsekter, snegler, planter og trær ble brukt for å få de dyrebare fargene.

Rødt fargestoff kunne hentes fra rødt sandeltre, og fra en meksikansk skjoldlus (cochenille) som lever på kaktus. Visste du at fargestoffet fra denne lusa ofte finnes i både leppestift og rouge?
Et gult, soppaktig belegg som finnes på steiner langs kysten, kunne også gi rødt fargestoff, og på 1700-tallet solgte Norge mye av dette stoffet til utlandet. Det heter korke eller korkje, og er egentlig en type skorpelav.

Blåfargen kom fra bladene på indigoplanten og planten vaid, men den ble også ekstrahert fra kjerneveden i blåtreet eller kampechetreet.

Det er spennende med fargestoffer, og jeg kan fortelle mer i neste blogg-innlegg.

På Vikingmarkedet vil det være mye underholdning; Teaterforestillinger, gjøglere, sangere, musikere og historiefortellere. Det blir kampshow, oppvisning i glima bryting og ”viking idrett”.

Det vil være et eget område for barn hvor de kan få prøve seg på en del vikingaktiviteter. Det blir også anledning for barna til å delta i vikingleker og spill.

Ellers kan du oppleve i kaupangen:

Stort smiområde med jernfremstilling
Salg av vikingmat
Sang og musikkgrupper
Håndverkere
Barneområde
Flammesjonglør
Teater for barn og voksne
Gjøglere
Fortellere
Bueskyting
Handelsboder med et stort utvalg av håndverksprodukter

Velkommen til vikingtiden! Nordens største vikingmarked arrangeres for 12. gang i Borreparken, tre kilometer syd for Horten

Selv om været er dårlig anbefaler jeg dere å ta en tur i løpet av helgen hvis dere ikke bor så langt unna. Det er slutt søndag kl. 18.00. Tove

mandag 2. juli 2012

Har du sett maken til lys og farger?


Jeg har nettopp vært en tur på hytta i Ringebu. Den ligger på 940 meter, men tregrensen er høy, så hytta ligger blant vakre trær.
Men ikke langt borte ligger fjellet Nårkampen, som er 1103 meter høyt.
Selv om du ikke kan se fjellet på bildene, er det bak Nårkampen solen går ned.
Men den 25. juni hadde jeg ikke ventet å få se noen solnedgang, da det hadde vært tykt skydekke mesteparten av dagen.


Da jeg skulle legge meg, klokken var ca. 22.50, så jeg at det var blitt så merkelig lys ute. Jeg gikk derfor ut for å se.
Og det var helt magisk!
Jeg måtte løpe inn etter fotoapparatet, og klarte å få tatt disse vakre bildene som jeg vil dele med deg.


På de to nederste bildene kan vi se at den blå himmelen begynner å komme frem, og foran ser vi de gullfargete skyene. Utrolig vakkert!


Her ser det ut til å være et vann nederst, men det er faktisk den blå himmelen.


Og da jeg tok bilde av hytta, var det nesten så lyst som dagen, selv om klokken var ti på elleve sen kveld.
Sannelig kan naturen vise seg fra mange sider, og for noen farger den kan trylle frem! Tove