lørdag 25. februar 2012

Foredrag om farger på Hamar 28. februar.

"Kvinnovasjon i Hedmark inviterer til et inspirerende foredrag om farger. Vi ønsker velkommen til en kreativ kveld fyllt med inspirasjon!"

"Farger er mye mer enn mote og trend, smak og behag!
Fargene treffer oss på et dypt underbevisst plan, og er viktig i alle sammenhenger i livet. Riktig fargevalg er av stor betydning i interiør, klær, design, salg, markedsføring, emballasje, nettsider etc."

Foredraget vil finne sted i Salongen i Hamar Teater
Tirsdag 28. februar kl. 18.30 - 21.30.

Eventuelle spørsmål kan rettes til: Audhild Torgersen, enten på mobil 95 85 05 10, eller ved e-post til audhild@interiorbox.no.

Kvinnovasjon er et statlig prosjekt for og av kvinnelige gründere, og en "Design-klynge" har etablert seg i miljøet i Hedmark.
Design-klyngen består av åtte kreative, selvstendige bedrifter, med nettopp kvinnelige gründere. Det er Design-klyngen som er kveldens arrangør!
Vel møtt!

torsdag 23. februar 2012

Andre kulturer har sterkere forhold til farger!

Da vi var i Thailand, fortalte vår guide at hver ukedag hadde sin farge.
Fargen til den dagen du blir født, blir derved også din farge.
Jeg setter inn en gul blomst, som symbol på den gule fargen, som er den Thailandske Kongens farge.
Han er nemlig født på en mandag.

Mandag = Gul
Tirsdag  = Rosa
Onsdag  = Grønn
Torsdag = Oransje
Fredag   = Blå
Lørdag   = Fiolett
Søndag   = Rød

Folk kler seg i "sin" farge ved viktige anledninger. Feiringer av ulike slag, fødselsdager, viktige møter, når de skal søke jobb, og ved andre betydningsfulle sammenkomster.

Og ikke minst - bruden kler seg i "sin" farge når hun skal stå brud!
Med en unntagelse. Det er dersom bruden er født på en lørdag. Hennes farge er da fiolett,og fiolett er også enkenes farge. Av den grunn velger mange gult i stedet.

Fargenes symbolikk står svært sterkt i mange kulturer, og har stor betydning både i religiøse og kulturelle sammenhenger.
I vår kultur er vi i dag mye kjedeligere i så måte. Men det har ikke alltid vært slik. Den norske Kirke har imidlertid en streng fargesymbolikk, som følger kirkeåret. Tove

tirsdag 21. februar 2012

Gratulere med 75-års dagen Kong Harald!

Med det flotte flagget vårt, vil jeg gjerne gratulere vår kjære Kong Harald med 75 års dagen i dag.
Jeg håper at han får en minneverdig dag sammen med sin familie!

Kong Harald og Dronning Sonja er fantastiske representanter for Norge.

Flagget vårt er et verdig symbol for Norge. Rødt, hvitt og blått er en fin fargekombinasjon.
Og selv om mange andre nasjoner har valgt de samme fargene, føler de fleste av oss både nærhet og stolthet til flagget vårt.

Rødt representerer det sterke og modige - grunnfjellet!
Blått står for fred og gode tradisjoner.
Hvitt for renhet og uskyld.

Flagget er utrolig vakkert mot den blå, skyfrie himmelen.

Med fargeglade gratulasjoner og hilsener fra Tove.

onsdag 15. februar 2012

Også grønt lanseres nå som trendfarge!

Det er ikke lenge siden IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør, fortalte oss at årets trendfarge for interiør var rød. Nå hevdes det at trendfargen er grønn!

Det var malingprodusenten Nordsjö som lanserte en "livlig og saftig rød", som trendfargen for 2012. Flere stikkord for den røde var: rødmende, livlig, pikant og forførerisk.

Nå kommer Fargerike og lanserer komplementærfargen grønn, som en trendfarge! 
"Skal du være trendy i år, kan det være lurt å integrere grønnfarger i hjemmet ditt", sier Fargerike.
De har nylig kåret årets farge for 2012, og deres store satsning er nettopp grønt - i alle varianter!

Tapeten i det gamle biblioteket på herregården Baldersnäs, som jeg har vist dere flere bilder fra tidligere, er derfor igjen blitt trendy!

Men man skal være forsiktig med å bruke grønt på store flater.
Fargen kan virke stillestående og passifiserende!

Jeg husker godt et møte jeg hadde for noen år tilbake i et møterom, der alle veggene var dyp grønne.
Jeg syntes det var deilig å komme inn der etter en stressende formiddag. Men etter hvert gikk samtalen veldig tregt. Jeg mistet rett og slett energien, noe som var svært uheldig ettersom jeg skulle markedsføre meg selv for å få et foredragsoppdrag. Jeg fikk ikke oppdraget!
Her er imidlertid en helt annen  nyanse av grønt. Den er på langt nær så tung, men liver opp et møterom på en god måte. Flott sammen med de andre fargene! Jeg var flere ganger på møter i dette rommet, og det var meget behagelig.
Mange av oss tenker kanskje først og fremst på norsk, frodig natur når vi ser den grønne fargen.
Grønt gir ro, men i store mengder, og over tid, kan den gjøre oss handlingslammet.

Vær klar over, at for muslimer er grønt en hellig og lykkebringende farge, som knyttes til Profetens kappe, og hans gang gjennom naturen.
Symbolsk er betydningen av farger ulik i forskjellige kulturer, og kan forandre seg over tid.
Her i vår vestlige kultur er grønt nå først og fremst symbolfargen for miljøet og sunne matvarer. I middelalderen kunne den imidlertid symbolisere det onde - ja selve djevelen. Derfor var mange redde for å kle seg i grønt.

Fargepsykologisk har fargene derimot gitt egenskaper, som påvirker oss på et dypt underbevisst plan. De to trendfargene som her er nevnt er sterke motsetninger. Mens rødt liver opp og gir energi, gjør grønt det motsatte - den gir ro, og kan medføre passivitet.

Igjen sier jeg: Farger er mye mer enn mote og trend! Velg de fargene som du er komfortabel med! 
Her er et godt eksempel på hvordan rødt og grønt fremhever hverandre, ettersom de er komplementære! Tove















lørdag 11. februar 2012

Fargesprakende kjoler fra fersk designer!


Marianne Lien Omang har skrevet følgende til meg:


Jeg er tidligere student fra Westerdals school of Communication, eksponeringsdesign, 2008-2010. Der hadde jeg blant annet om fargenes påvirkning, med deg som inspirerende lærer.


Jeg har alltid likt å omgi meg med farger, både i hjemmet mitt og på de klærne jeg bruker. Jeg har stor tro på fargenes betydning, og er helt sikker på at vi alle blir så mye gladere ved å omgi oss med de riktige fargene. Det handler om å våge, og å tørre å synes.

Jeg begynte tidlig å sy, allerede som tenåring. Fargerike stoffer fikk jeg fra farmoren min. Stoffene brukte jeg til å sy bluser, som jeg selv brukte.

Nå designer jeg kjoler i fargerike stoffer, som jeg kombinerer med hekling og strikking, og av og til detaljer av gjenbruksmaterialer, slik som gamle gardiner.

Jeg er helt i etablererfasen, og markedsføring betyr mye i denne fasen.

Her ser vi detaljer fra nok en kjole.

En artig hette med litt "pus" på. og så vidt jeg kan se, er det strikkede eller heklede kanter på ermene.

Forøvrig lar jeg kjolene snakke for seg selv.

Hvis du vil ha kontakt med Marianne, kan du gå inn på bloggen hennes.
Du kan klikke deg inn til hennes blogg fra min blogg, ettersom hun har lagt seg inn som følger.

Jeg ønsker Marianne lykke til videre! Kanskje er det noen som får lyst til å kontakte henne? Klikk dere inn på hennes blogg fra min blogg. Hun har lagt seg inn som følger, så det er enkelt. Tove




tirsdag 7. februar 2012

Cosmopolitan

Cosmopolitan er verdens største magasin for kvinner. Magasinet utgis i over 100 land, og oversettes til 34 ulike språk. Det utgis også i Norge.

I sitt annet nummer i 2012, hevder den svenske utgaven at gult er vårens trendfarge når det gjelder klær.

Da de skulle skrive artikkelen på førvinteren, tok redaktøren kontakt med meg for å få vite mer om den gule fargen. Og det var kjempegøy at de kontaktet meg fra Sverige. De er forøvrig ikke de første, for flere svensker har kontaktet meg for å spørre om boken min er oversatt til svensk eller engelsk. Det er den dessverre ikke, men det hadde vært flott hvis et forlag ville utgi den i Sverige!

Men - tilbake til gult. Jeg sa blant annet at gult er kunnskapens og intellektets farge, og at den skjerper oss mentalt. Men mange tenker selvsagt på sol, vår og påske når de ser gult, og opplever den som en positiv farge.


Dessverre har jeg ikke noe bilde av kvinner i gule kjoler tilgjengelige, men i Cosmopolitan kan du se bilder av mange kvinnelige kjendiser i gule kjoler.

Og jeg er ganske sikker på at de fleste av dem ville tatt seg langt bedre ut i en annen farge. Jeg vil nok løfte en advarende pekefinger når det gjelder gule klær. For Nord-Europeiske kvinner, med lys hud og lyst hår, bør ikke gult være førstevalget. Det ser vi også på bildene i magasinet. Har du derimot gylden hud, mørkt hår og brune øyne, er gult flott! Derfor - sørg i alle fall for å få litt sol på kroppen før du velger gult!

Men det er ikke tvil om at man raskt ser den gule fargen, den stikker seg ut. Når du ser på blomsterbildet over, kan du tydelig se at gult tar oppmerksomheten bort fra de andre fargene.

Nok en gang sier jeg - farger er mye mer enn mote og trend! Følg ikke moten slavisk, både fordi du kanskje ikke kler trendfargen, men også fordi farger virker så sterkt på oss på mange ulike måter. Det er viktig for deg at du føler på hvordan den enkelte farge påvirker deg!


Men vil du ha oppmerksomhet når våren og sommeren kommer, er gult en farge du ikke kan stikke deg bort i. Se bare hvor godt en liten hestehov synes mot en grå mur! Det er en fryd når de gule hodene titter opp om våren! Tove


                                                                            

mandag 6. februar 2012

Fargene forteller - 3.opplag!

Jeg må innrømme at jeg er veldig stolt over å kunne fortelle at den store boken min om farger er kommet i nok et opplag. Opplagstallene er nå 6 300!

Ikke glem at boken også inneholder en arbeidsbok som du kan benytte for å kartlegge deg selv, din partner og dine venner. Det er kjempespennede!

Elevene på Imageakademiet ble kartlagt i forrige uke, og syntes det var topp, og elevene på Westerdals er alltid i hundre når de  har fått vite resultatet. Det er gøy!

Kanskje ønsker du et kurs, foredrag eller en forelesning om farger?
Ta kontakt!

Hilsen Tove - en stolt forfatter.

søndag 5. februar 2012

Er vi redde for farger?

I vår kultur er vi ikke like fargeglade som i mange andre kulturer. Det er synd! Vi trenger nemlig farger her oppe i nord, noe jeg har sagt tusenvis av ganger.

Første kvelden i Bangkok besøkte vi et kinesisk varehus med mange eksklusive forretninger.
En av dem var denne, med kjempelekre jakker i mange ulike farger, fasonger og mønstre.



Dersom jeg hadde hatt tid, ville jeg bestilt flere plagg her. Jeg kunne velge blant de deiligste stoffer i fantastiske farger og mønstre.

Jeg kjøpte imidlertid en jakke, som jeg er meget fornøyd med. Den skal jeg vise deg senere på bloggen.
                
Her ser du en av våre hotellvertinner, fotografert i to jakker som er ganske like. Bare fargene ser ut til å være ulike. Den ene er rosa/magenta, den andre er klar rød. Som dere ser er hun delikat og lekker i begge.

Jeg vil gjerne sende en hilsen til dere på Imagaakademiet, som jeg underviste i fargepsykologi og fargesymbolikk tidligere i uken. Dere må aldri glemme hvor viktig farger er på mange ulike måter! Jeg viste dere at farger på klærne våre sender sterke signaler til andre rundt oss, samtidig som fargene påvirker oss selv. Dine klær er på en måte din "emballasje", og skal du "selge deg selv", eksempelvis i et jobbintervju, må du tenke nøye gjennom fargevalget ditt på forhånd!  Lykke til videre i studiet, og senere forhåpentligvis i en spennende jobb!Tove